Gulyásleves a recept
DE legyen itt egy recept amit akár bográcsban is elkészíthetünk,
csak hogy autentikusak legyünk, ez a saját receptem, de megállja a helyét bárhol:
Marha felsál 500g 2x2 cm kockára vágva lehetőleg színhús legyen
(Füstölt szalonna 10 dkg apró kockára vágva) vagy sertés zsír 80g
Vöröshagyma 200g apró kockára vágva
Fokhagyma 25g összezúzva
Paprika, fehér 70g apróra vágva, akár bogyiszlói is lehet
Paradicsom 70g héjazzuk le, és vágjuk apró kockára
Burgonya 500g 2x2 cm kockára darabolva
só, őrölt köménymag, ízlés szerint
Kalocsai fűszerpaprika 30g, de a minőségtől függően ez eltérhet…
Víz 1 liter
Röviden egy marhapörköltet készítünk, bő lével burgonyával.
A bográcsban olvasszuk ki, pirítsuk meg a szalonnát, majd adjuk hozzá a vöröshagymát.
Pirítsuk üvegesre, átlátszóra, és szórjuk rá a pirospaprika 1/2-ét
DE vigyázzunk nehogy megégjen és ezáltal megkeseredjen a paprika.
keverjük el a hagymás zsírban a húst, sót, köménymagot.
Pirítsuk a húst kb. ¼ órát. Rakjuk hozzá a fokhagymát, paprikát, paradicsomot és mint a pörköltet főzzük
és közben rázzuk vagy keverjük meg.
Ha a hús már majdnem jó, adjuk hozzá a burgonyát és öntsünk annyi vizet hozzá, hogy kényelmesen ellepje.
Ha már kezd forrni, a tetején összegyűlt zsiradékba szórjuk a maradék fűszerpaprikát, ezzel megadva a szép színét a Gulyásnak.
Persze ekkor még fűszerezhetjük, sózhatjuk, ízlésünk szerint.
Ha a hús és a burgonya is megpuhult kész vagyunk.
Tálaláskor szinte hagyomány, hogy csípős paprikát is kínáljunk a Gulyáshoz a fehér ropogós friss kenyérrel együtt.
Lehet hozzá zöldséget is adni, de akkor már Alföldi Gulyás a neve…
videón is megtelinthető: https://youtu.be/hSLfr_K8id0
YouTubeon is AntiChef aZamatőr