Műsor

Palacsinta a világszám A GUNDEL


Hungarikum - Gundel Örökség és a Palacsinta
Story - recept - miért nem lángoló a GUNDEL

Szerintem nagyon kevesen ettek még, és még kevesebben készíeteték el.

Story:

Az hogy a Gundel örökség és Gundel Étterem Hungarikum lett az kormányprogram, helyeslem is, hogy legyenek Hungarikumok, legyünk büszkék a múltunkra, csak így lehet jövőnk. DE, ezzel az erővel még 10 hasonlóan kiváló étterem lehetne HUNGARIKUM és legalább 10 kiváló szakember örökségével együt.

A Hungarikumokat kezelő minisztériumban, ahol személyesen is egyeztettem hungarikumokkal kapcsolatban, az volt a válasz arra kérdésre, hogy miért nincs több Hungarikum a endéglátásban?, a válasz: ez is sok ami van.
Csak a számok tükrében, Turizmus és Vendéglátás van 6 Hungarikum, ebből kettő halászlé,... Kulturális örökségből 72 van,...NORMÁLIS??? 

Miért is NEM büszke a Magyar Hivatalnok a Gasztronómiához kapcsolódó Hungarikumokra?
Miért is ott lopja a napot, ahelyett, hogy...
DE ez a lény, nagyon dicsérte, hogy milyen jó is a francia szakács versenyen indult magyar celeb séf álltal készített újragondolt gulyásleves, ami egy pirított bélszín kocka, egy főtt sült kocka krumpli és egy paprikás olaj csíkból állt,... szégyen és förtelem, kikértem a szakma nevében is, na itt szakadt meg a tárgyalás, na de folytatom a Gundel palacsintát.

Az egyik vesszőparipám és egyben étterem mércém A Gundel Palacsinta.
A Gundelen ( és a Teri néni étterme aminek a vezetője vagyok ) kívül még egy étteremben sem tudtak Gundel palacsintát készíteni, bár az étlapon szerepelt.

Az első kérdés, hogy milyenre hajtják, 90% háromszögre, …nem nyert
Második kérdés, milyenre van darálva a dió? 100% le van darálva,...nem nyert
innen már nem is kell tovább kérdezni, fogalmuk sincs róla.

Az alább leírtak, hosszas utána olvasás. és szakmai beszélgetés eredménye, Lehet ellen vélemény, …de az eredeti Gundel palacsinta egy kőbe vésett recept és kőbe vésett a tálalás módja is, bármi eltérés van az már nem Gundel palacsinta,...

A Gundel étterem 2022 ben kiválóan készítette el, amikor megkóstoltam. Saját elkészítésem is hasonló izeket produkált.

Ami biztos a Gundel palacsinta kötelező ismervei:

3 db palacsinta egy adag!!!

Különleges dió töltelék.
Különleges csokoládé mártás.
A palacsinta henger alakúra van tekerve.

Tálalás elött, vajban megsütjük, minden oldalát ÉS végül a két vége le vannak vágva, hogy a szakács kisinasok is élvezhessék, és ez nem vicc, ! Csak félig van leöntve a mártással, a másik fele porcukorral van meghintve. Lehet dekorálni csokoládé lappal, esetleg narancsvelővel.

Milyen nem lehet:

Nem lángol, Nem három szögre van hajtva,
nem kakaó szószos, nem dejós a töltelék,.
..

A Receptet direkt nem írom le, megtalálható a Gundel: Kis Magyar Szakácskönyvben, érdemes elolvasni, sok érdekes információ van a könyvben.

Anti Chef aZamatőr
egyéb érdekességek az AnriChef aZamatőr facebook oldalon és a BLOGGER oldalamon.